Το χωριό

Στην καρδιά του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων βρίσκονται τα Τσίντζινα, χτισμένα στη συμβολή δύο ρεμάτων και περιτριγυρισμένα από κατάφυτες πλαγιές με έλατα και ορεινά πεύκα.

Η ιστορία των Τσιντζίνων ανατρέχει στη βυζαντινή εποχή και την τουρκοκρατία, οπότε και το χωριό είχε μόνιμους κατοίκους και έντονη οικονομική δραστηριότητα, που περιλάμβανε κτηνοτροφία, καλλιέργεια σιτηρών και άλεση σε νερόμυλους, βυρσοδεψία, κατασκευή βαρελιών καθώς και όλα τα επιτηδεύματα που κάλυπταν τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης, παρέχοντας αυτάρκεια στους κατοίκους του.

Μετά την απελευθέρωση και την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους, οι Τσιντζινιώτες κατέβηκαν προς τις πεδινές περιοχές κοντά στον ποταμό Ευρώτα, σε αναζήτηση βοσκοτόπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Έτσι δημιουργήθηκαν τα χωριά Γκοριτσά και Ζούπενα. Στα Τσίντζινα επέστρεφαν για να περάσουν τους καλοκαιρινούς μήνες, μοιράζοντας τη ζωή τους ανάμεσα στο ορεινό και το πεδινό χωριό. Το ωραίο κλίμα και η υπέροχη φύση με τη βλάστηση και τα νερά των πηγών και των ρεμάτων, αλλά και η ανέμελη διάθεση των κατοίκων που διασκέδαζαν τον ελεύθερο χρόνο τους στα καφενεία και τις ταβέρνες του χωριού, προσέλκυαν από παλιά και παραθεριστές, που περνούσαν διάστημα του καλοκαιριού τους στα Τσίντζινα.  Η συνήθεια αυτή της διπλής κατοικίας και της ετήσιας μετοικεσίας στα Τσίντζινα για το καλοκαίρι κράτησε περισσότερο από έναν αιώνα και άρχισε να φθίνει με την αυγή του 21ου. 

Στις μέρες μας το ορεινό χωριό του Πάρνωνα είναι ένας πανέμορφος προορισμός αναψυχής και διακοπών οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όχι μόνο για όσους κατάγονται από αυτό, αλλά και για όσους αγαπούν το περπάτημα στο δάσος και τις δραστηριότητες στο βουνό.

Τσίντζινα - Στη καρδιά του Πάρνωνα, Το χωριό
Πωλητήριο

Αρχείο Εκδηλώσεων

Η Παλιά Εφημερίδα
Ο Καιρός στα Τσίντζινα
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Σχόλια για τη Σελίδα